КОЛКО Е ТРУДНО ДА БЪДЕМ ЩЕДРИ... ПДФ Печат Е-мейл

Краткият откъс от днешното Евангелие според св. Марко ни приканва да размислим за скромността и щедростта.

Исус напада книжниците, показва ни тяхната суета, алчност и лицемерие. Ако помислим, това е ужасно: по-големите познания за вярата невинаги облагородяват душата. Карикатурата на тщеславието ще извика на устните ни тънка усмивка – защото ще си спомним поне за няколко човека от кръга на нашите познати. Но нима ние самите не участваме в достойната за съжаление надпревара за репутация? Виждайки колко голямо е отвращението у Исус към горделивците, дали да не се запитаме: „Наистина ли съм свободен от всякакво тщеславие?”

Последно променен на Неделя, 11 Ноември 2012 08:09
продължава>
 
ЕДИН ОТ КНИЖНИЦИТЕ СЕ ПРИБЛИЖИ И ГО ПОПИТА... ПДФ Печат Е-мейл

Книжникът, признаващ Исус и удостоен от Него с похвала, е толкова изключителна фигура в Евангелието, че си струва да бъде разгледана по-внимателно.

-  Добре, Учителю! Ти право каза, че Бог е един. И че да Го любиш и да любиш ближния, е повече от всички всесъжения и жертви.

-  Не си далеч от Царството Божие – отговаря Исус, чувайки този разумен отговор.

Разумен... Защото книжникът говори за изкушенията, за които често ни предупреждава Исус: да не си мислим, че ще постигнем Царството Божие единствено ако старателно изпълняваме своите задължения да се молим и да участваме в религиозните обреди.

Последно променен на Неделя, 04 Ноември 2012 07:37
продължава>
 
МОЖЕТЕ ЛИ ДА ПИЕТЕ ЧАШАТА? ПДФ Печат Е-мейл

Те отдавна са го планирали. Отдавна са го решили. Чакали са само подходящия случай. Йаков и Йоан, Зеведеевите синове, тайно от другите отиват при Исус и Го молят за почетни места в Славата. Ако човек знаеше към какво понякога се стреми, може би нямаше да се моли толкова пламенно за едно или друго... „Не знаете какво искате” – отговаря Исус на тяхната молба. Мечтите за място до Него трябва да останат за после – първо трябва да се решиш да преминеш редом с Него цялото земно „сега”. А това „сега” изобщо няма да бъде леко. Защото това „сега” е кръстът.

Последно променен на Събота, 17 Октомври 2015 10:00
продължава>
 
ДА ПРОГЛЕДАМ! ПДФ Печат Е-мейл

Историята на слепия просяк Вартимей, разказана от Марко в днешния Евангелски откъс, ни предлага да погледнем не само самия факт на изцелението – той и така е достатъчно ясно описан, по-скоро да се опитаме да усетим неговия дълбок спасителен смисъл.

Колко от нас биха пожелали да се срещнат с Исус, ако можеха да осъзнаят, че Той е нашето единствено спасение, и биха се съгласили търпеливо да Го чакат! Исус приближава, обкръжен от тълпата. Вървейки по пътя, Той вести със словото на спасението.

Последно променен на Петък, 23 Октомври 2015 08:54
продължава>
 
ИДИ, ПРОДАЙ ВСИЧКО, ЩО ИМАШ... ПДФ Печат Е-мейл

В днешното Евангелско четиво чухме Исус да казва: „По-лесно е камила да мине през иглени уши, нежели богат да влезе в царството Божие.” (Мк. 10, 25) Това са тревожни слова. Те представят една абсолютна невъзможност. Така ги разбрали и апостолите. „А кой може да се спаси?” – разтревожено се питали те един друг. Нека да останем за минута в атмосферата на това изумление и страх. Може би на нас „нито ни е топло, нито ни е студено” – както се казва – от развитието на ситуацията с богатия млад човек от Евангелието. Но днес става дума и за нашата съдба.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 Следваща > Край >>

Страница 63 от 74
В момента има 49 посетителя в сайта

Статистика

Съдържание : 460
Брой прегледи на съдържанието : 1064295