X Неделя през годината ПДФ Печат Е-мейл

Вярвам в Бог, Всемогъщия Отец...

Катехизис на Папа Бенедикт XVI
(2013 г.)

Скъпи братя и сестри,

В Евангелието ни се разкрива лицето на Бог като Отец, Който ни обича до такава степен, че дарява собствения Си Син за спасението на човечеството. Сравнението с фигурата на бащата донякъде може да помогне да разберем Божията любов, но при все това тя си остава безкрайно по-велика, по-вярна, по-всеотдайна от любовта на който и да е човек.

Последно променен на Събота, 04 Юни 2016 14:15
продължава>
 
ТЪРЖЕСТВО НА ПРЕСВЯТОТО СЪРЦЕ ИСУСОВО ПДФ Печат Е-мейл

Проповед на Папа Бенедикт XVI
(9 юни 2009 г.)

Скъпи братя и сестри,

„Господ ни прие в Сърцето Си – Suscepit nos Dominus sinum et cor suum“ – пеем в антифона към „Magnificat“. В Стария Завет се говори 26 пъти за Божието Сърце, на което се гледа като на орган на Божията воля: човекът бива съден по Божието Сърце. Поради болката, която Сърцето Му изпитва от човешките грехове, Бог решава да изпрати потопа, но след това се трогва от слабостта на човека и му прощава. Има и друг Старозаветен откъс, където темата за Божието Сърце е изразена по напълно ясен начин: това е 11 глава от Книгата на пророк Осия, където първите стихове описват размерите на любовта, с която Господ се обръща към Израил в зората на неговата история: „Когато Израил беше млад, Аз го обичах, и от Египет изведох сина Си“ (Ос. 11, 1).

продължава>
 
ТЪРЖЕСТВО НА ПРЕСВЕТАТА ТРОИЦА ПДФ Печат Е-мейл

Папа Бенедикт XVI

(11 юни 2006 г.)

Скъпи братя и сестри,

В тази неделя, която следва Петдесетница, честваме Тържеството на Пресветата Троица. Чрез Светия Дух, Който помага да се разберат словата на Исус и води към цялата вътрешна истина (ср. Йоан 14, 26), верните могат да разберат, можем да кажем, най-съкровената същност на Самия Бог, откривайки, че Той не е безкрайна самота, а общение на светлина и любов, живот, дарен и получен в един вечен диалог между Отца и Сина в Светия Дух – Любящ, Любим и Любов, ако се позовем на св. Августин.

продължава>
 
ТЪРЖЕСТВО НА ПРЕСВЕТИТЕ ТЯЛО И КРЪВ ХРИСТОВИ ПДФ Печат Е-мейл

Папа Бенедикт XVI
(11 юни 2009 г.)

„Това е Моето Тяло, това е Моята Кръв...“

Скъпи братя и сестри, тези думи, които Исус произнася на Тайната Вечеря, биват повтаряни всеки път, когато се обновява Евхаристичната Жертва. Те ни отвеждат мислено в Горницата, помагат ни да преживеем духовната атмосфера на онази нощ, когато, чествайки Пасхата със Своите близки, Господ предизвести в тази тайна жертвоприношението, което ще се извърши на следващия ден на Кръста.

Последно променен на Събота, 28 Май 2016 14:41
продължава>
 
СЛИЗАНЕ НА СВЕТИЯ ДУХ - ПЕТДЕСЕТНИЦА ПДФ Печат Е-мейл

Проповед на Папа Бенедикт XVI
(23 май 2010 г.)

Скъпи братя и сестри,

В тържественото честване на Петдесетница ние сме приканени да изповядаме нашата вяра в присъствието и действието на Светия Дух и да призовем изливането Му над нас, над Църквата и над целия свят. Затова да направим наша, и то с особена сила, молитвата на самата Църква: Veni, Sancte Spiritus! Една толкова простичка и непосредствена молитва, но наред с това изключително дълбока, извираща преди всичко от сърцето на Христос. Защото Светият Дух е дарът, който Исус би искал и иска постоянно от Отца за Своите приятели: първият и основен дар, който е спечелил за нас чрез Своето Възкресение и Възнесение на Небесата.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 10 от 63
В момента има 83 посетителя в сайта

Статистика

Съдържание : 403
Брой прегледи на съдържанието : 669627