XV Неделя през годината ПДФ Печат Е-мейл

„Ближният” е някой, който попада на нас или на когото ние попадаме „случайно”. Не съм го търсил, не съм го избирал – той не е бил „мой” ближен. Отивам някъде по работа и ето че се случва – един човек има нужда от мен. И ако се замислим, не става ли винаги така в живота ни? Допитайте се до вашия опит и ще установите колко често случайността е причина за много неща и колко плодотворни отношения в нашия живот са породени случайността.

продължава>
 
XIV Неделя през годината ПДФ Печат Е-мейл

Като че ли днешният откъс от Евангелието (Лк. 10, 1-12.17-20) не се отнася за нас, като че ли засяга повече свещениците: именно те на първо място отговарят за разпространението на Благата вест. Но какво тогава правят останалите? Какво правим ние? Нима днешният Евангелски откъс наистина не ни засяга? От момента на кръщението всички християни вече са ученици Христови и също отговорни за съдбата на Евангелието пред Бог и пред света. Всички ние, християните, сме изпратени от Бог, за да подготвим Неговия път.

продължава>
 
XII Неделя през годината ПДФ Печат Е-мейл

Днес Евангелският откъс (Лк. 9, 18-24) обръща вниманието ни върху необходимостта всички, които са решени да следват Исус, да се отрекат от себе си, от онова земно, което пресича всекидневния им път. Онези, които се стремят към слава, богатство, удоволствия, са изгубени. Затова всеки трябва да си постави за цел духовното израстване. По-добре да имаш малко и да бъдеш щастлив и благодарен на Бог за всичко, което си получил.

продължава>
 
XIII Неделя през годината ПДФ Печат Е-мейл

3Цар. 19, 16.19-21; Пс. 15; Гал. 5, 1.13-18; Лк. 9, 51-62

Докато Исус върви по пътя към Йерусалим с напрегнато от усилието лице, някой от хората около Него заявява: „Ще Те следвам, където и да идеш...” А точно преди това Исус е изпратил „пред Себе Си” вестители. Тоест вече не може и дума да става за следване. Трябва да се отиде напред и да се разгласи вестта. Следването вече е пасивно поведение. То наистина е нужно отначало, но скоро се налага да преминем напред – тогава Исус ще е изпълнил земното Си пратеничество, а на нас ще се падне да го продължим.

продължава>
 
XI Неделя през годината ПДФ Печат Е-мейл

Исус винаги вижда нещата такива, каквито са – ние не.

Ние виждаме нещата такива, каквито сме.

Избираме реалността на бита, а останалото загърбваме, игнорираме, отхвърляме. Така живеем живота си – ден за ден, с изкривена и непълна представа за себе си, за другите и за Бог.

Исус винаги вижда нещата такива, каквито са...

Мнозина Го изоставили, защото Той говорел за реалностите и твърде далече отвъд тях. Едни разкъсвали дрехите си, каейки се, но някои запушвали ушите си. Други Го разпънали на Кръста...

Последно променен на Събота, 02 Юли 2016 14:13
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 10 от 64
В момента има 65 посетителя в сайта

Статистика

Съдържание : 408
Брой прегледи на съдържанието : 699891